Sezon owocowy w pełni, a zatem postanowiłyśmy z Mamą wykorzystać maliny i borówki - niezwykle smaczne bomby witaminowe - i zrobić pyszną tartę z owocami.
Przepis podrzuciła nam ciocia Madzia, został sprawdzony, a efekt poniżej.
Nie musicie koniecznie używać tych samych owoców - zróbcie z takimi, które smakują Wam najbardziej.
Spód:
200 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g cukru
1 całe jajko
szczypta soli
Nadzienie:
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
50 g mąki
3 jajka
owoce
Z podanych składników (na spód) zagnieść szybko ciasto. Następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepić nim formę tarty (my mieliśmy sylikonową) zostawiając wyższe boki. Nakłuć widelcem całą tartę i wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu ostudzić.
Gdy spód nam stygnie należy wymieszać w misce składniki na nadzienie, czyli: jogurt, cukier, mąkę i jajka. Po starannym wymieszaniu (by nie było grudek) wylać na tartę i ułożyć owoce.
Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st C) i piec 35 min. Tarta wyszła pyszna, ale chyba następnym razem będziemy piec troszkę dłużej ;)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz