poniedziałek, 11 maja 2015

KOŁDUNY TATARSKIE

Kołduny to jedna z najbardziej znanych potraw tatarskich. Robione były najczęściej w piątek lub na święta (bajramy). 

Co to są kołduny? To małe pierożki nadziewane surowym mięsem i co bardzo ważne - gotowane w rosole. 


           
To pracochłonne danie dlatego do jej przygotowania zasiadała cała rodzina. 
              Z ich przyrządzeniem, a następnie z jedzeniem, wiąże się cały rytuał. 

Tatarzy uważają, że jeśli dziewczyna umie robić ząbki na pierogach - może wyjść za mąż. Moje falbanki idealne nie są (co widać na zdjęciu powyżej), więc do zamążpójścia mam jeszcze trochę czasu. ;)  


Gotowe pierożki (ugotowane w bulionie) podaje się na osobnym talerzu, a do tego dołącza się filiżankę rosołu. Najważniejsze, by jedząc kołduny, nadgryźć końcówkę pierożka i nie pozwolić wyciec rosołkowi, który powstał z mięsnego farszu. 


I zanim podam przepis - zapamiętajcie: to co stworzycie nie musi być idealne wizualnie - najważniejszy jest Wasz zapał, dobra zabawa i wspólny czas z Rodzicami :)




                              To jak, zabieramy się do wspólnego lepienia? 
                                                     Przygotujcie zatem... 

                                                           NA CIASTO:  
                                                          * 500 g mąki 
                                                          * ok. 1 szklanki wody
                                                          * 1 jajko (choć niektórzy nie dodają)
                                                          * sporą szczyptę soli 

                                                           NA FARSZ: 
                                                          * ok. 500 g jagnięciny 
                                                          * drobno pokrojoną cebulę 
                                                          * czosnek 
                                                          * sól, pieprz

                                                          WYKONANIE: 

Z mąki, ciepłej wody, soli i jajka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Myślicie, że to prosta sprawa? Może i prosta, ale sporo siły trzeba włożyć, by je zagnieść. Dobrze, że mam starszego brata, który ma znacznie więcej siły ode mnie :) 



 
        
                                     
Ciasto po wyrobieniu przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Mięso drobno posiekać (poproście Rodziców) lub można zmielić. Dodać drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Niektórzy dodają jeszcze majeranek, ale my wolimy tę klasyczną wersję. Dodać jeszcze kilka łyżek rosołu lub wody i dobrze wyrobić. 

Ciasto podzielić na części i rozwałkować na większy placek. Wykrawać kieliszkiem lub małą szklanką kółka, nakładać łyżeczką nadzienie, zlepić dokładnie brzeg i zrobić słynne kołdunowe ząbki - nie muszą być idealne - z czasem będą coraz ładniejsze :)  







                     Gołym okiem widać, które kołduny są nasze, a które Mamy, ale to właśnie nasze pierożki  Mama zjadła w pierwszej kolejności i powiedziała, że były przepyszne :) 

 Przygotowane tak kołduny należy wrzucać partiami do gotującego się rosołu (tu też przyda się pomoc Rodziców), a po wypłynięciu gotować 5-7 min (w zależności od grubości ciasta i rodzaju mięsa - można też zrobić z dodatkiem wołowiny).  

             ... a potem...  
... na talerze, w filiżankę rosołek i delektujcie się wspaniałym tatarskim smakiem.  





Życzę smacznego i liczę na Wasze komentarze

5 komentarzy:

  1. Z pewnością byly pyszne. Muszę je kiedys sama zrobić, ale łatwiej mi wpaść "do Alika" :) Czekam na następne ciekawe przepisy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za pierwszy komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie, na pewno skorzystamy z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę napisać jak wyszły i czy smakowały :)

      Usuń
  4. Tak to sa prawdziwe kolduny Nie dodaje jajka do ciasta a kuleczka wykrawam z literatki Wychowalam sie na daniach litewskich pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń