Pasta tahini to pasta z sezamu. Nie tylko smaczna, ale również bogata w wapń i białko - w sam raz, by nasze kości były mocne i zdrowe :) To Mama również mi powiedziała, że ta pasta jest głównym składnikiem chałwy - pysznego i słodkiego deseru.
My jednak w naszej domowej kuchni wykorzystałyśmy pastę tahini do przyrządzenia kurczaka.
Macie ochotę wypróbować nasz przepis? :)
Do przygotowania naszej potrawy potrzebujecie:
- pierś z kurczaka
- gotową pastę tahini
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: curry, kmin, pieprz, sól
- miód
Najpierw należy przygotować marynatę do kurczaka. A więc bierzemy miseczkę, do której wrzucamy: 2 łyżki pasty (możecie dać więcej), 2 łyżki miodu, zgniecione ząbki czosnku i przyprawy. Następnie wkładamy naszego pokrojonego kurczaka (kostka lub paski - jak wolicie) i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, by się smaki trochę przegryzły ;) Po tym czasie wrzucamy kurczaka na patelnię - nie dodawajcie zbyt dużo tłuszczu, bo pasta tahini jest dość tłusta.
Przysmażamy kurczaka uważając, by się nie przypalił.
I to tyle :) Prawda, że proste?
To kto jutro robi to danie na obiad? ;)
życzę smacznego - mam nadzieję, że będzie smakować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz