Dziś przepis na zalewajkę - tradycyjną zupę wiejską z ziemniakami wzbogaconą o leśne grzyby. Co prawda grzyby nie należą do moich ulubionych smaków, ale moja Mama twierdzi, że z czasem pewnie polubię. Zupę przygotowywałam razem z Tatą - niestety zapomnieliśmy o "cykaniu" zdjęć.
Składniki:
- 2 litry wody
- 7 średnich ziemniaków
- garść suszonych grzybów
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka zakwasu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- majeranek
Wstawić wodę z obranymi ząbkami czosnku, pokrojoną w kostkę cebulą, listkiem laurowym i zielem. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także grzyby (powinny być zalane dzień wcześniej wodą, by zmiękły).
Zakwas wymieszać w rondelku z mąką i musztardą.
Po 15 minutach wlać do wrzącej zupy. Wymieszać i gotować wszystko razem około 5-10 minut.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz