piątek, 11 grudnia 2015

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Dziś szybki przedświąteczny wpis pachnący miodem i przyprawą do pierników. Przepis na pierniczki. Co roku robię je z moim ciotecznym bratem Olivierem pod czujnym okiem Cioci Madzi. 
I zawsze robimy je na raty. W jeden weekend pieczemy, a w kolejny - dekorujemy. 
W tym wpisie są jeszcze nie ozdobione, ale jak tylko "pokolorujemy" - dodam fotkę. 






Przepis na pierniczki jest naprawdę prosty: 




Słabo widać? :)  

To już dyktuję: 
- 500 g mąki 
- 200 g cukru 
- 200 g miodu 
- 1/2 kostki margaryny 
- 1 jajko 
- 2 łyżki przyprawy do piernika 
- 2 łyżeczki sody 




Miód podgrzać w garnuszku i wymieszać z cukrem. Ostudzić. 
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, wlać ostudzony miód z cukrem. 
Dodać jajko, margarynę i przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto. 




Rozwałkować i wycinać kształty, najlepiej takie typowo świąteczne. 













Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec pierniczki 8-10 minut, aż się zarumienią. 
Potem będziemy je ozdabiać, ale o tym... innym razem :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz