Nasza Mama uwielbia sałatki, a my je lubimy robić, bo... robi się je szybko :)
Dziś przepis w sam raz na wieczorną kolację, na imprezę, na przeprosiny ;)
Spróbujecie?
Potrzebne będzie:
- sałata rukola
- pierś z kurczaka
- miód (3-4 łyżki)
- ok. 100 g sera żółtego
- ogórek
- musztarda (my użyliśmy sarepskiej)
- ulubione przyprawy (u nas sól, pieprz ziołowy, papryka ostra)
Na początek należy przyprawić kurczaka i wstawić do lodówki na min.30 min (my nie mieliśmy czasu, bo Mama była bardzo głodna, więc obyło się bez chłodzenia).
Po przyprawieniu wrzuciliśmy na rozgrzaną patelnię (wcześniej dodaliśmy odrobinę oleju) i przysmażyliśmy kurczaka z każdej strony. Gdy zrobi się biały należy dodać miód. Ważne, by smażyć na większym gazie cały czas mieszając, by się nam miód nie spalił. Kurczak powinien być złoto-brązowy. Zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia.
"Rukola, zwana również rokiettą siewną, to śródziemnomorskie warzywo spokrewnione z chrzanem i rzodkiewką. Ze względu na lekko orzechowy pikantny smak rukola znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, jednak warto jej używać również ze względu na dużą zawartość żelaza i wapnia - więcej niż sałacie lodowej oraz witaminy i cynk".
Jeśli rukola jest umyta (sprawdźcie informację na opakowaniu) to należy wrzucić ją do miski i w międzyczasie pokroić ser żółty w kostkę, a ogórka...jak wolicie ;)
Do miski z rukolą dodać kurczaka, ser żółty, ogórek i odrobinę ulubionych przypraw. Przygotować sos: kilka łyżeczek musztardy, łyżeczka miodu, oliwa z oliwek i... wymieszać. Można dodać trochę soku z cytryny. Tak przygotowany sos wylać na sałatę i ... znów wymieszać :)
Teraz wystarczy już tylko nałożyć na talerz, w międzyczasie zagrzać grzanki z sosem czosnkowy i... podać Mamie :)
Wy też spróbujcie, przygotujcie i podajcie komuś bliskiemu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz